Tilknytning

Den trygge tilknytning er en gensidig proces, hvor barnet føler sig mødt og støttet i sine behov og forælderen mærker, at hun/han magter opgaven og lykkes i forhold til at give mad, trøste, putte, berolige, kommunikere osv. Efterhånden får barnet en positiv forventning til at hjælpen kommer, når der er behov og det samtidig opmuntres til at være nysgerrig og udvikle selvstændighed. Barnet bliver trygt.

Vejen til den trygge tilknytning kan være kringlet og bumpet og udfordringerne mange. Det er vigtigt at huske på, at man hverken kan eller skal være perfekt som forældre, men at man skal forsøge efter bedste evne og bare lykkes en gang i mellem. Meget af det, der skal til som forældre kommer naturligt til en, uden at man overhovedet skal tænke over det.  Der kan dog også være perioder, hvor man synes at det er svært og besværligt at finde ud af det og man kan være lige ved at miste modet. Det kan handle om mange ting, som hvis barnet virker uroligt og utilpas og man har svært ved at gøre barnet glad og tilfreds. Måske har du også selv svære ting med fra din opvækst og du bedre kan mærke, hvad du ikke har lyst til at gentage end hvad du så skal gøre i stedet. Hvis dit liv er svært i den periode, hvor du bliver gravid og får dit barn, så kan det også gøre det sværere at udvikle positive følelser overfor barnet og du kan føle dig forkert og utilstrækkelig.

Jeg har stor erfaring med at støtte og vejlede forældre til små børn. Alle forældre elsker deres børn og det ved jeg, når vi mødes.

Et barn har behov for både at få tryghed og nærhed, og for støtte til at være nysgerrig og udforske verden. Forældres opgave er at få øje på og møde de forskellige behov”